schipper Evelien Prins

Uw schipper en gastvrouw aan boord. Nadat ik in 1996 afgestudeerd ben als goudsmid ben ik als matroos aan boord van een zeilschip gestapt. Dit bleek zo goed bij me te passen dat ik besloot om verder te gaan met varen. Tussen 1996 en 1998 heb ik op diverse schepen gewerkt als matroos. In die tijd groeide mijn passie voor het varen met de dag. De stap om in 1998 naar de Enkhuizer zeevaartschool te gaan en mijn schipperspapieren te halen was dan ook volmaakt logisch.

In 1999 stapte ik voor het eerst als schipper aan boord en in 2000 hoorde ik dat de Hollandia te koop was. Het perfecte schip voor mij. Een robuuste tjalk waar je de stabiliteit en zeewaardigheid aan af kunt zien. En met perfecte maten: niet meer dan een meter diepgang en zestien personen. Met een meter diepgang is er bijna geen plek in ons vaargebied waar ik niet kan komen. En wat betreft de grootte van de groep: in mijn ervaring ontstaat er bij een kleine groep al snel een meer persoonlijke band. Niet alleen tussen de gasten onderling maar zeker ook tussen ons, de bemanning, en de gasten.

In de loop der jaren ben ik steeds fanatieker geworden in het zeilen. Zo kwam het dat ik in 2001 mijn eerste wedstrijd voer. Door mee te doen in wedstrijden vergroot ik tevens mijn kennis over het zeilen en het vaargebied. En dat heeft weer zijn weerslag op de zeilreizen die ik met gasten maak: nachtzeilen op het IJsselmeer of Waddenzee, net even dat ene afsteekje uitproberen, of aan- en afmeren op zeil. Het is leuk, uitdagend en spannend om dit samen met mijn gasten te doen.

Choose a language